Ingress (ca 100-200 tegn inkl. mellomrom)
11.september er det nok en gang klart for stortingsvalg. Men hva kan vi finne ut om våre forfedre i kilder knyttet til temaet politikk og valg?
Toppbilde
Bilde
Hovedinnhold

Taleregister

Stortinget tilbyr søk i talerregisteret til Stortingsforhandlingene, der man finner referater fra Stortingets debatter tilbake til 1857.

De skriver selv at referatene er en unik kilde til kunnskap om samtidens politikk, språk og personer. Her kan du finne ut hva enkeltpersoner sa, men også få et større overblikk over de sakene som har skapt mye debatt gjennom historien.

Søket er basert på to ulike søkefelt, taler og sak, som kan kombineres eller brukes hver for seg. Du kan søke på bare taler, bare på sak eller på begge deler, om du vet om enkelt. Arkivet går fra 1857 til 2005.

Historiske artikler

Stortinget har også en fin side der de tar opp ulike interessante historiske tema, som kvinner på Stortinget, partienes utvikling og De Castbergske Barnelover. Denne siden finner du her.

Norsk Senter For Forskningsdata

Om du ønsker å søke mer generelt i biografiske opplysninger om stortingsrepresentanter, kan du gå har Norsk Senter For Forskningsdata en fin side for dette. Her kan du søke på representanter og få opp opplysninger som fødselsdato og dødsdato, informasjon om bakgrunn, personalia og politisk aktivitet. Her finnes informasjon opp til vår tid.

Underskriftskampanje for kvinnelig stemmerett

Kvinner fikk stemmerett i 1913, men det lå mange års arbeid bak denne retten. Første gangen dette spørsmålet ble behandlet var i 1890. Noen dager før saken skulle opp i Stortinget sendte Kvindestemmeretsforeningen inn 4533 underskrifter til støtte for grunnlovsforslaget. Du kan lese mer om aksjonen og se alle underskriftene her.

Underskriftskampanje for unionsoppløsningen

Da den norske befolkningen skulle stemme over forslaget om at Norge skulle gå ut av union med Sverige i 1905, var det bare menn over 25 år som fikk lov til å delta. Det synes mange kvinner var svært urettferdig, og det ble satt i gang en stor underskriftsaksjon. Dette resulterte i at 565 foreninger og nesten 300 000 kvinner skrev under for unionsoppløsningen, og det på et par uker. Om du er nysgjerrig på om din formor skrev under på denne kampanjen finner du alle listene digitalisert her.

Kun for medlemmer
Kategorier