Det er skrevet mange bøker om utvandringen til Amerika, mange av de som er fagbøker har vi nevnt i tidligere artikler.
Nå på sommeren har man kanskje behov for å ha litt lettere lesning, så her kommer forslag på noen bokserier om utvandring som kanskje kan friste.
Det er vel ikke tvil om at Edvard Hoems bøker står fram som noen av de ledende innenfor historiske romaner som blander fakta og fiksjon. Hoem har brukt mye slektsforskning for å legge grunnlaget for innholdet i sine bøker. Selv om Hoem bygger på faktiske hendelser og faktiske personer, så dikter han fram mye av det som skjer i bøkene og tankene til hovedpersonene.
I romanserien "Familien fra Rekneslia" er det sju bøker: "Slåttekar i himmelen", "Bror din på prærien", "Land ingen har sett", "Liv andre har levd", "Felemakaren", "Husjomfru" og "Jordmor på jorda". Det er særlig bøkene "Slåttekar i himmelen", "Bror din på prærien", "Land ingen har sett" og "Liv andre har levd" som tar for seg fristelsene med å utvandre, utfordringer og opplevelser man opplever i livet fra 1870-tallet og til 1930-tallet. Bøkene er å finne på de fleste bibliotek og på flere strømmetjenester for lydbøker, lest av Edvard Hoem selv.
En annen kjent forfatter som har skrevet bøker om utvandringen til Amerika er Torill Thorstad Hauger. Bøkene skrevet for barn og ungdom og består av fire bøker: "Amerika, Amerika", "Rødhudenes land", "Lincolns blå soldat" og "Oppbrudd". Her følges gutten Endre fra sin norske husmannsplass og på reisen til Amerika og deltakelse i borgerkrigen der.
En annen Toril som har skrevet om utvandringstemaet er Toril Brekke, med sin triologi om den norske utvandringen til Amerika. Den består av bøkene "Drømmen om Amerika", "Gullrush" og "Det lovede landet". Dagbladets anmelder Cathrine Krøger omtalte boka slik: "Brekke har også bakt inn noen historiske skikkelser i denne romanen, som avdekker en imponerende og grundig research, og et solid litterært håndverk. Gratulerer, Brekke!".
Rune Angell-Jacobsen har skrevet en bokserie på hele 52 bøker med navn "Amerika!". Han har lagt vekt på at miljøet og den historiske konteksten skal være korrekt skildret. Bokserien starter i Rennebu i 1858 og strekker seg mot 1900.
Tips til strømmetjenester for lydbøker
Det er fire store selskaper for strømmetjenester for lydbøker i Norge.
I alfabetisk rekkefølge er de BookBeat (45 dagers gratis prøvetid), Fabel (30 dagers gratis prøvetid), Nextory (42 dagers gratis prøveperiode) og Storytel (30 dagers gratis prøvetid). Dersom du tester en av tjenestene, husk å avbestille innen fristen, slik at du slipper å bli fakturert.
Tips til søk på om ditt bibliotek har boka på hylla
Det er mulig å søke på ditt lokale bibliotek for å se om boka du ønsker å lese er inne.
Her er oversikt over søkene til de lokale bibliotekene fra nord til sør i Vestfold fylke:
Holmestrandbibliotekene (Holmestrand, Sande og Hof).
Horten bibliotek (Horten)
Tønsberg og Færder bibliotek (Revetal, Tønsberg og Tjøme)
Sandefjordbibliotekene (Stokke, Andebu og Sandefjord)
Larvik bibliotek (Lardal, Larvik og Stavern)
God lesning i sommer!