Ingress (ca 100-200 tegn inkl. mellomrom)
Har du slektninger som emigrerte og ble gravlagt i utlandet? Nå kan du finne og registrere disse i Gravminner! – Prosjektet har fått stor interesse, sier Renathe-Johanne Wågenes, faglig leder for Gravminner.
FAQ/Mer info
Tekst gruppe
Toppbilde
Hovedinnhold

– Etter at vi i fjor åpnet for muligheten for registrering av graver i utlandet, har vi sett stor interesse fra folk som ønsker å dokumentere hvor deres forfedre ble gravlagt, forteller Wågenes.

Per 4. mars 2025 er 747 gravplasser i USA og 67 i Canada registrert i Gravminner. Alle disse har koordinater, slik at man kan se hvor de ligger geografisk. Totalt er over 3000 graver fra emigranter og deres etterkommere registrert.

– Vi mottar stadig flere registreringer og ser et stort engasjement for å dokumentere slektshistorie. Dette gjør det enklere for andre å spore opp sine forfedre, sier hun.

Kartvisning

Når du søker etter personer i Gravminner, er det mulig for medlemmer å søke på tvers av landegrenser, eller avgrense søk til spesifikke land. I tillegg kan man bruke kartvisningen til å se gravplassene plassert geografisk.

– Kartfunksjonen gir en fin visuell oversikt over hvor gravplassene befinner seg, og kan være til stor hjelp for de som leter etter slekt i utlandet, forklarer Wågenes.

For å få frem kartet når du søker etter gravplasser, kan du velge «kartvisning» i stedet for standard «listevisning».

Bilder av graver og gravplasser

I tillegg til å registrere graver, kan du også laste opp bilder av disse og gravplasser.

– Vi har fått inn bilder på noen av gravene, men tar gjerne imot flere. Det er viktig å huske at en kun kan laste opp bilder man eier selv eller har fått godkjenning til å publisere, understreker hun.

Også bilder av selve gravplassene er av interesse. Disse kan sendes til [email protected]

– Alle registrerte gravplasser har sin egen side der vi kan legge inn oversiktsbilder. Foreløpig har vi få slike bilder, så vi oppfordrer folk til å bidra, sier Wågenes.

Vil du bidra?

For å registrere en grav, må gravplassen være oppført i systemet. Mangler en gravplass, kan du sende en e-post til [email protected]. Deretter kan du selv legge inn personen. Registreringen gjøres på nettsiden vår.

Wågenes forklarer hvordan navn bør registreres:

– Siden mange emigranter endret navn i utlandet, registrerer vi både det opprinnelige norske navnet og det amerikaniserte navnet, sier hun.

Eksempel:

  • Navn i utlandet: Andrew Johanson
  • Navn i Norge: Anders Johannessen

Slik registreres det i Gravminner:

  • Fornavn: Andrew (Anders)
  • Etternavn: Johanson (Johannessen)

Det er ønskelig at man legger inn henvisning til kilder hvor personen er nevnt i Norge. Dette kan være kirkebøker, folketellinger og så videre.

Migrasjonsåret 2025

I forbindelse med Migrasjonsåret 2025, da det er 200 år siden den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika, har Gravminner et spesielt fokus på USA og Canada. Likevel er registreringer fra andre deler av verden også velkomne.

– Har du informasjon om slektninger gravlagt i andre land, mottar vi gjerne dette også, avslutter Wågenes.

Kun for medlemmer
Av
Informasjonslenker
Sortering
0