Våre digitale spor
I slektsforskningen er brev, notater og dagbøker noe som kan si noe om menneskene vi forsker på: hva de var opptatt av og hva de gjorde. Hvilke minner vil finnes igjen etter deg? Sannsynligheten er stor for at mange av minnene er digitale - enten i form av sms, Facebook eller dokumenter på en pc. Så hvordan sikrer du sporene du legger igjen slik at de faktisk blir bevart for ettertiden?
Ikke ta vare på alt
Hva som er viktig eller ikke å bevare må du selv tenke over, men ha i bakhodet at digitale «gule lapper» som en sms som ber deg om å kjøpe melk og brød ikke nødvendigvis er det aller viktigste å ta vare på. Tar du vare på absolutt alt kan det være vanskelig å organisere materialet og faktisk finne det igjen om noen år.
Bruk PDF eller Ren tekst
Skal du bevare et dokument fra datamaskinen din bør du lagre dette i PDF. Dette fordi PDF det lagringsformatet man har størst tro på at vil finnes også i fremtiden.
I de fleste skriveprogrammer er det et alternativ å lagre teksten som PDF. I Word trykker du Lagre som og finner alternativene under Filtype. PDF velger du når du vil ha med alt innhold, både bilder, tekster og eventuelle lenker. Du kan også velge formatet Ren tekst, da primært om du bare vil ha med teksten og ikke eventuelle bilder.
Ekstern harddisk bedre enn «sky»
Når du har konvertert dokumentene dine til PDF eller Ren tekst er det viktig å ta back-up av disse. Da kan det være vanskelig å vite om man skal velge en fysisk harddisk eller en digital og nettbasert «sky». Da man aldri vet hvor lenge en «sky»-tjeneste vil eksistere, er det lurest å velge en fysisk ekstern harddisk. Men husk at heller ikke eksterne harddisker varer evig. Det anbefales også å skifte disse ut med jevne mellomrom, gjerne hvert 3. til 5. år. Vil du være på den sikre siden lagrer du dine mest dyrebare minner flere steder.
Lagre informasjon fra Facebook
Mer og mer av vår sosiale interaksjon foregår på Facebook. Her kan vi følge med på livene til venner og familie, og gjenoppta kontakten med folk vi ikke har snakket med på lenge. Det er derimot ikke sikkert at Facebook lever for alltid. Tilgjengeligheten kan endres, det kan være konkurser eller du kan ved et uhell slette profilen din. Da er det greit å ha en back-up av det man har skrevet der.
- Vil du lagre en kopi av hele profilen din kan du laste ned denne på datamaskinen din. Ulempen med dette er at man da får alt innholdet slik det så ut akkurat da du lastet det ned, og det kan være vanskelig å sortere senere.
- Vil du laste ned ned samtaler og hele strømmer kan du blant annet bruke et program som heter Facebook Chat Downloader.
Ta vare på sms-ene dine
Av og til mottar man sms-er som man ønsker å bevare for ettertiden. Mobiler kan ikke leve evig, men det kan meldingene. Dette er kanskje ekstra viktig for de som har mistet noen, og som vil spare på de minnene som er igjen.
- Har du en iPhone kan du bruke programmer som iExplorer, PhoneView eller CopyTrans til å konvertere hele samtaler til enten PDF eller Ren tekst.
- Om du har en Android-telefon, for eksempel Samsung, kan du blant annet bruke SMS Backup&Restore eller My Backup Pro til å lagre meldinger.
- Har du en ikke-smart telefon kan du sende sms-ene du vil ta vare på til noen med smart-telefon, slik at disse kan lagre disse for deg.
Kan lagre både hele postbokser eller enkelt-e-poster
Nesten alle som har en datamaskin, iPad eller lignende har også en e-postkonto. Mange av oss har til og med to, en privat og en for jobb. Av og til ønsker vi å ta vare på e-postene som kommer, fordi de inneholder viktig informasjon eller fordi de representerer et minne vi vil ta vare på.
- Om du har en Gmail-konto er MBOX det foretrukne formatet for å lese og lagre hele postbokser. Da lagres en fil på datamaskinen som i praksis er ren tekst og som kan leses av en rekke e-postklienter eller rett i en tekstbehandler. For å lagre hele postbokser går du til Min konto, og videre til Personvern og personlige opplysninger. Der finner man alternativet Kontrollér innholdet ditt. Der kan du velge å laste ned innholdet ditt. Gmail vil opprette et arkiv og du vil etter hvert få en nedlastninglenke på e-post hvor innholdet ditt ligger.
- For å lagre enkelt-eposter er EML det foretrukne formatet. Om du har en Gmail-konto går du inn på e-posten du vil lagre, trykker på nedtrekksvinduet på høyre side. Der står det Vis originalen. Trykk på dette. Da får du opp en lang remse med ren tekst. Trykk lagre som og legg til .eml på slutten av filnavnet.
- Om du har en annen e-postleverandør er det enkleste å sende e-postene du vil ta vare på til en Gmail-konto, enten en du lager eller til noen du kjenner, så lagrer du informasjonen der ved å bruke stegene ovenfor.