Ingress (ca 100-200 tegn inkl. mellomrom)
Hvordan fikk de nordmennene som skulle reise til Amerika tips og råd?
FAQ/Mer info
Tekst gruppe
Hovedinnhold

Det var ikke nødvendigvis lett å vite noe om Amerika her hjemme i Norge. Det var få som hadde vært der, og det var ikke uten problemer å skulle legge ut på en så lang reise. 

I 1838 ble den viktigste teksten for norske utvandrere utgitt. Forfatteren Ole Rynning hadde selv emigrert til USA i 1837 og ønsket å gi en nøktern og realistisk framstilling av forholdene i Amerika, om reisen og tips og råd. 

"Sandfærdig Beretning om Amerika, til Oplysning og Nytte for Bonde og Menigmand" ble for mange den viktigste inspirasjonen og læreboka for reisen. 

Bokforside Sandfærdig beretning om Amerika

Boka har 13 kapitler, som tar for seg mange forhold ved Amerika. Det første kapitlet tar for seg landets plassering geografisk, mens andre kapittel tar for seg historien - fra nordmennene var i Vinland, via Kristoffer Columbus til historien om Cleng Peerson og de første som reiste i 1825. 

I kapittel tre forsøker han å forklare hvorfor så mange velger å reise dit, mens han i kapittel fire snakker om at landet ikke står i fare for å bli for fullt av mennesker. 

I kapittel fem blir det litt mer praktisk - da kommer tipsene om hvor de nordmennene som har kommet til Amerika har bosatt seg, og hvilken vei som er best og billigst for å komme seg til dem. Han fortsetter i kapittel seks med å fortelle om hvordan jorda er der nordmennene har bosatt seg, hvor dyr jorda er og hva prisen på dyr og andre nødvendigheter er. 

Kapittel syv tar for seg de religiøse og styringsmessige forholdene i Amerika er, mens kapittel åtte tar for seg hvordan skolegang og fattigomsorgen er. Ole Rynning skryter av begge - han har ikke sett en tigger og barnas skolegang er svært viktig for amerikanerne. Kapittel ni tar for seg språket - som er alle språk i Europa, men engelsk snakkes overalt. 

Kapittel ti tar for seg om det er mange sykdommer i Amerika og om det er mange farlige rovdyr der. Rynning sier at mange blir syke første året, men at det for de fleste går over. Han mener også at det er få farlige dyr, og at de fleste overlever bitt fra klapperslanger. 

Kapittel elleve er veldig konkret - hvem anbefales å reise til Amerika, og hvem anbefales ikke? Her er han tydelig en arbeidsom bonde, håndverker eller handelskar lett vil tjene godt nok til å kjøpe seg jord og bygge hus i Amerika. Smeder er etterspurt og skreddere vil også tjene godt. Skomakere likeså, men de må lære seg å lage sko på nytt, grunnet andre teknikker i Amerika. "Fruentimmerne agtes og æres langt mere her, end det er almindeligt blandt Meningmand i Norge". De som reiser bør ha med seg noen penger, for det koster å komme seg til ledig land. 

De som ikke anbefales å reise er drankere, de som ikke kan jobbe eller har penger nok til å investere - og i alle fall ikke de som ikke ønsker å jobbe! "Nei, i Amerika faaer man Intet uden Arbeide....". 

Kapittel tolv handler om de farer man kan møte på havet, og om de som føres til Amerika blir solgt som slaver. Det siste avkrefter han, selv om han nevner at noen har solgt seg selv for å få råd til billetten. De eneste to farene han nevner på sjøen er sjøsyke og kjedsomhet. Det første går over og er sjelden dødelig, og det siste kan motvirkes ved å ha med mange bøker og nok å arbeide med, i tillegg til fiskeredskaper. 

Julekort med Restauration som illustrasjon

Rynning avslutter boka med kapittel tretten: Veiledende råd for dem, som ville reise til Amerika!
Han forteller om noen ruter til Amerika, og at reisen via Gøteborg i Sverige, Bremen i Tyskland eller Havre i Frankrike. De er ofte billigst, men man føler seg nok ofte sikrere dersom man har norsk kaptein. Det bemerkes at det som regel fra Norge koster det samme for voksne og barn, mens fra mange andre havner går barn billigere, og enkelte steder til og med gratis for de minste. 

Det var viktig å skrive god kontrakt, sørge for nok vann og mat, at alt er betalt på forhånd, inkludert de avgifter som må betales i land i Amerika. Han forklarer hva slags penger du bør ha med, hvordan du kommer deg videre fra New York, og hva du bør ha med - både til reisen og til du kommer fram. 


Etter hvert kommer det flere og flere brev fra de som har reist til Amerika. Mange av disse er trykket i aviser, eller samlet i bøker på Nasjonalbiblioteket. Det ligger også noen skannet på Digitalarkivet

Thumbnail

Noen pakketips ble blant annet sendt hjem til foreldre og søsken i dette brevet. Litt om reisen over kan man lese i dette brevet

Det er samlet en mengde brev som er sendt fra Norge til de som utvandret

Her er noen brev samlet i bokform, mange av de samme som ligger på Digitalarkivet ligger også der, utgitt av "Kjeldeskriftfondet". Det er utgitt i syv bøker: en, to, tre, fire, fem, seks, og syv.

Nasjonalbiblioteket har også en samling på 38 brev. 

Flere andre bøker: 

Amerika-breve fra P.A. Smevik til hans far og bror i Norge

Gå vest - : gjennom Amerika i emigrantspor

Amerika-brevene : stjålne amerikabrev

Brevet hjem : en samling brev fra norske utvandrere

Amerikabrev : the Mebergs

Utvandringshistorie og amerikabrev

Amerikabrev

Kun for medlemmer
Av
Kategorier
Informasjonslenker
Skrevet av
Lars Jørgen Ormestad
Sortering
0